
فیلترینگ تلگرام منفعت امروز یا ضرر در آینده؟
در روزهای اخیر کاری که از مدتها پیش مطرحشده بود اتفاق افتاد و سرانجام مسئولین مربوطه انگشت خود را بر روی فیلترینگ شبکههای اجتماعی گذاشتند، اما آیا این کار در این زمان مفید است؟
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری دهاقان بیدار، به نقل از فاروج من؛ شبکههای اجتماعی از زمان تأسیس طرفداران خاص خود را داشته است و زمانی اندکی فقط در کافینتها و با یاهو مسنجر در این شبکهها فعالیت میکردند و بسیاری خاطرات زیادی با آن دارند اما با پیشرفت تکنولوژی و هوشمند شدن تلفنهای همراه ازیکطرف و در دسترس قرار گرفتن اینترنت پرسرعت در هر زمان و مکانی برای کاربران این پیامرسانها با انواع امکانات مختلف رشد کردند.
پیامرسان تلگرام محصول برادران دوروف و اصالتاً روسی است اما به گفته صاحبان آن به هیچ کشوری وابسته نیست و دفتر آن در برلین و دبی قرار دارد. در حال حاضر تلگرام محبوبترین پیامرسان در بین ایرانیان است و تقریباً تمام کاربران دنیای مجازی عضو این شبکه اجتماعی هستند.
جدای از مضرات فراوانی که این شبکههای اجتماعی برای زندگی انسانها داشتهاند نمیتوان منکر خوبیهای آنان شد، گروههای کاری متعددی که ایجادشده تا کارهای مختلف را آسان کند و فامیلهای راه دور زیادی از این طریق باهم در ارتباط بودند، البته نباید از استارت آپ های مختلف نیز غافل شد که ایجاد اشتغال مناسبی برای بسیاری از جوانان داشته است.
درهرصورت شبکههای اجتماعی و مخصوصاً تلگرام آنچنان در میان مردم جابازکردهاند که بسیاری از کارهای روزمره به آنها وابسته شده است.
در خلأ پیامرسان داخلی بازار در دست خارجیهاست
متأسفانه در سالهای گذشته برای پر کردن این خلأ اصلاً فکری نشده بود و حتی از معدود جوانانی که با طرح اولیه آغاز به کارکردند نیز حمایت نشد، در این شرایط با خلأ پیامرسان داخلی انواع مختلف خارجی آن جای آن را در بین کاربران پرکرده و کل کاربران ایرانی را با امکانات مختلف و جذابی که ارائه میدهند به خود جذب کردهاند که این امر یکی از آسیبهایی اساسی است که در مواقع حساس بسیار میتواند خطرآفرین باشد.
برای مثال طی اغتشاشات اخیر تمامی این اغتشاشگران از تلگرام برای هماهنگی برنامههای خود استفاده میکردند و با علم به پایین بودن سواد رسانهای در بین بسیاری از کاربران به دروغپراکنی و تشویش اذهان عمومی پرداختند و چون این پیامرسان زیر نظر جمهوری اسلامی ایران نیست این امکان وجود نداشت که بسیاری از این مطالب فیلتر شوند، فیلترینگ راهی است که بسیاری از کشورهای مختلف از آن استفاده کرده و بهوسیله آن بسیاری از سایتهای نامناسب را از دسترس کاربران خارج میکردند که درزمینهٔ سایتها تأثیرات بسیار مثبتی نیز داشت؛ اما در نرمافزارهای مختلف شبکههای مجازی دیگر این کار بدون همکاری شرکت پشتیان آن امکانپذیر نیست لذا در ایران نیز دولت مجبور به فیلتر کردن کل نرمافزار تلگرام شد که دردسرهای مختلفی نیز ایجاد کرده است.
فیلترینگ تلگرام؛ خوب یا بد؟
درست است که دولت مجبور به قطع راه ارتباطی عاملان اغتشاش در داخل کشور با اربابانشان در اسراییل، آمریکا و … شد اما آیا این کار واقعاً کار درستی بود؟
وقتی حمایت از نرمافزارهای داخلی صورت نگیرد مسلماً این نرمافزارهای خارجی هستند که مورداستفاده مردم قرار میگیرند و در مواقع نیاز هم با مقامات همکاری نخواهند کرد اما این فیلتر شدن تلگرام در این شرایط ضررش بسیار از منفعتش بود.
در مرحله اول بسیاری از کسبوکارها که وابسته به فضای مجازی و تلگرام بودهاند مختل شده و اگر این روند ادامه پیدا کند خیلی از مشاغل ایجادشده حذف خواهند شد اما این کسبوکارها میتوانند با معرفی نمونه مشابه داخلی دوباره فعالیت خود را از سر گیرند.
اما مهمترین نکته قابلتوجه این است که بیش از ۵۰ میلیون کاربر اینترنت و تلگرام در ایران به سراغ پیامرسانهای دیگر نرفتند و یا حداقل کمتر رفتهاند، در روزهای بعد از فیلتر شدن ای پیامرسان آمار دانلود نرمافزارهای فیلترشکن بهشدت بالا رفته و تقریباً بیشتر این کاربران با این کار آشنا شده و یاد گرفتهاند که چطور میشود فیلترینگ را دور زد که خطرات این امر بسیار بیشتر است، باید این را مدنظر داشت که هزاران سایت مختلف که تابهحال به مدد فیلترینگ از دسترس کاربران خارجشده بود و کاربران مختلفی که شامل کودکان کم سن و سال نیز میشود از آسیبهای آنان در امان بودند بهیکباره در دسترس کاربران قرارگرفتهاند.
با شرایط پیشآمده بزرگترین دیواری که از کاربران در مقابل هجمهها و تهاجمات مختلف فرهنگی که از جانب دشمنان برای مردم برنامهریزیشده دیگر بیفایده شده و میشود گفت فروریخته است. از طرفی استفاده از این فیلترشکنها که بیشترشان رایگان هستند نیز خطر دسترسی هکرها و نفوذ گران را افزایش داده و میتواند از این طریق نیز به کاربران آسیب برساند.
امروز قبح استفاده از فیلترشکن بهیکباره در جامعه شکسته شده و میرود که به یک امر عادی تبدیل شود، این مهمترین آسیبی است که به جامعه زده و آثار آن را سالها بعد مشخص میشود.
در پایان پیشنهاد میکنیم بهجای ترغیب کاربران برای دور زدن قانون، حمایتها از جوانان و برنامه نویسان داخلی افزایش پیدا کند چراکه اگر همین جوانان حمایتشده و زیرساختهای لازم برایشان مهیا شود بهراحتی میتوانند این خلأ را پر کنند. هماکنون نیز شرکتهای مختلفی مانند سلام، سروش، گپ، آی گپ، بیسفون و … پا به این عرصه گذاشتهاند که میتوانند ما را به یک پیامرسان جامع و بومی امیدوار کنند.
درج دیدگاه